Publicerad den Lämna en kommentar

Recept: En klassisk spaghetti bolognese

Klassisk spaghetti bolognese

Spaghetti Bolognese är en ikonisk italiensk rätt som har erövrat smaklökarna världen över. Ursprungligen från Bologna i Italien, har denna hjärtliga och smakrika rätt blivit en klassiker på matbord över hela världen. Det är en kombination av långsamt kokad köttfärssås, tomat, lök och kryddor, serverad över al dente kokt spaghetti. Här är ett grundrecept för att skapa den perfekta Spaghetti Bolognese-hemmaupplevelsen.

Recept:

Ingredienser:

  • 500 g köttfärs (nötkött eller blandfärs)
  • 1 lök, finhackad
  • 2 morötter, skalade och tärnade
  • 2 selleristjälkar, tärnade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 2 dl rött vin (valfritt)
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 lagerblad
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Olivolja för stekning
  • 400 g spaghetti
  • Färskriven parmesanost för servering

Instruktioner:

  1. I en stor stekpanna eller gryta, hetta upp olivoljan över medelvärme. Tillsätt lök, morötter, selleri och vitlök. Stek tills grönsakerna är mjuka och löken är genomskinlig.
  2. Lägg till köttfärsen och bryn den tills den är genomstekt och får en fin färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och rör om så att köttet täcks jämnt. Häll i det röda vinet om du använder det och låt det koka i 2-3 minuter för att reducera.
  4. Tillsätt krossade tomater, köttbuljong, oregano, basilika och lagerblad. Rör om väl och låt det sjuda över låg värme i minst 30-40 minuter, helst längre för att utveckla smakerna. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Under tiden såsens kokar, koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. Se till att den är al dente.
  6. När såsen har kokat klart, ta bort lagerbladet och servera den över den kokta spaghettin. Toppa med färskriven parmesanost och njut av denna ljuvliga italienska klassiker!

Detta recept ger en generös portion Spaghetti Bolognese som passar utmärkt för familjemiddagar eller när du vill imponera på gäster med en autentisk italiensk smakupplevelse. Buon Appetito!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *