Pasta Puttanesca är en klassisk italiensk rätt som kännetecknas av sin kryddiga och smakrika tomatsås med kapris, svarta oliver och ansjovis. Det är en enkel rätt att laga och tar bara några minuter att förbereda. Här är ett recept för att göra Pasta Puttanesca för 2-4 personer:
Ingredienser:
- 250 gram spaghetti eller annan pasta efter eget val
- 2 matskedar olivolja
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 4 ansjovisfiléer, hackade (eller mer om du gillar ansjovissmaken)
- 1 burk (ca 400 gram) krossade tomater
- 1/4 kopp svarta oliver, urkärnade och skivade
- 2 matskedar kapris
- 1 tsk röd chiliflakes (kan justeras efter smak)
- 1/4 kopp färsk persilja, grovhackad
- Salt och svartpeppar efter smak
- Färskriven parmesanost (valfritt) för servering
Instruktioner:
- Börja med att koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i en stor kastrull med lätt saltat kokande vatten. När pastan är al dente, dränera den och behåll ca 1/2 kopp av kokvattnet.
- Medan pastan kokar, värmer du olivoljan i en stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt den finhackade vitlöken och ansjovisen. Fräs i ungefär 1-2 minuter tills vitlöken är doftande och ansjovisen börjar smälta ner.
- Tillsätt de krossade tomaterna till stekpannan och rör om. Låt såsen sjuda i cirka 5-7 minuter, eller tills den tjocknar något.
- Tillsätt de urkärnade och skivade svarta oliverna, kaprisen och de röda chiliflakesen. Rör om och låt såsen sjuda i ytterligare 2-3 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar efter behov.
- När pastan är klar, häll av den och tillsätt den direkt i stekpannan med såsen. Tillsätt även den grovhackade persiljan. Rör om så att pastan är väl täckt av såsen och koka i ytterligare 1-2 minuter för att värma upp alltihop.
- Om såsen är för tjock, tillsätt lite av det sparade kokvattnet gradvis tills du får önskad konsistens.
- Servera din Pasta Puttanesca omedelbart. Om du vill kan du strö över färskriven parmesanost vid servering.
Pasta Puttanesca är en smakrik och kryddig rätt som kan anpassas efter din personliga smak. Servera den som huvudrätt eller som en sidorätt och njut av den autentiska smaken av Italien!